Trompoef (Kinderspecial Voorjaar 2012)

Trompoef
Voor drummers in de dop maak je van een stevig binnenkussen in de vorm van een poef heel eenvoudig een trommelpoef. Roffel er maar lekker op los!

Afmetingen 45 cm doorsnede en 37 cm hoog

Benodigd materiaal
Grijs en beige linnen, 150 cm breed (markt); koord in oranje of roze, grijs lint van 2,5 en 4 cm breed, pipingband en elastiek (Jan de grote Kleinvakman, 020-673 82 47); binnenkussen kinderpoef (Kussengigant, kussengigant.nl).

Zo maak je de trompoef
Knip uit de grijze stof een lap van 150×39 cm. Knip uit de beige stof voor de bovenkant 1 cirkel met een doorsnede van 49 cm en voor de onderkant 1 lap van 150×20 cm.
Vouw de grijze lap dubbel, zodat hij 39 cm hoog blijft, en stik de korte kanten dicht met 1 cm naad tot een koker. Knip van het smalle lint 12 stukken van 8 cm en vouw ze dubbel tot een lus. Speld ze vast op de onderkant van de koker, houd de rafelkanten 4 cm vanaf de rafelkanten van de stof; plaats de eerste op de naad van de koker, de overige 5 voor deze kant met 22 cm tussenruimte. Doe hetzelfde aan de bovenkant van de koker, maar plaats de lussen nu precies tussen de lussen van de onderkant; begin dus 11 cm vanaf de naad. Zo kan straks het koord zigzaggen door de lussen.
Stik rondom aan de boven- en onderkant het brede lint, op de lussen en 1 cm vanaf de rafelkant van de koker.
Stik vervolgens rondom aan beide kanten van de koker pipingband; laat begin en einde mooi in elkaar overlopen.
Stik met 1 cm naad de beige cirkel in de bovenkant van de koker.
Stik met 1 cm naad de korte uiteinden van de beige lap aan elkaar maar begin 4 cm vanaf de lange kanten. Stik rondom in deze rand een tunnel van 2 cm breed aan de kant waar de 4 cm stof niet op elkaar gestikt is, zodat een tunnel ontstaat. Stik de andere kant van de rand in de onderkant van de grijze koker met 1 cm naad. Rijg elastiek door de tunnel.
Plaats de hoes over de poef en sluit hem aan de onderkant door het elastiek aan te trekken en vast te knopen. Rijg het koord door de lussen zigzaggend van boven naar beneden. Naai de uiteinden aan elkaar, en naai er eventueel een stukje lint omheen.

    Dit artikel is geplaatst in De gids.