Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Binnenkijken: oud herenhuis in Normandië

Wie droom er soms niet van? Een oud huis kopen en het van onder tot boven renoveren…Vaak blijft het bij dromen, maar Pauline en Yoannick waagden de sprong. Ze kochten een meer dan honderd jaar oud huis in Normandië en startten een renovatie, waarbij het huis werd gemoderniseerd met behoud van authenticiteit en charme.

Meer binnenkijken? Bestel Ariadne at Home nu met 25% korting.

Compleet authentiek

“We droomden er al jaren van om een ​​oud herenhuis te kopen. Het liefst een van de grote huizen die zo typisch zijn voor de streek Caux in Normandië.” Pauline vertelt dat Yoannck en zij geluk hadden want op een dag viel haar oog op een te koop staand huis in het dorp waar zij opgroeide. Pauline vertelt dat het grote, bakstenen huis sinds de bouw in 1887 nauwelijks was veranderd. Het enige niet originele was de toren bij de entree. Die werd tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest. “Een Canadees echtpaar kocht het in de jaren zeventig van familie van de eerste eigenaren. Maar vanaf 2014 werd het pand al niet meer bewoond. Toen wij het in 2018 kochten was alles nog in originele staat. Wij wilden er vooral een familiehuis van maken waarin weer werd geleefd. Een authentiek huis met eigentijds comfort.”

Verschrikkelijke nacht

Voor eerdere geïnteresseerden waren al die authentieke elementen toch vooral een reden om het huis niet te kopen. “Maar al dat originele was juist iets wat ons heel erg aansprak. Renoveren met een vleugje moderniteit en behoud van de authenticiteit werd ons doel, zodat het huis weer kon gaan schitteren.” Yoannick vult aan dat het nog ruim een jaar duurde voordat de vorige eigenaren akkoord gingen met de prijs die Pauline en hij wilden betalen én binnen hun budget paste. “De reden dat ze uiteindelijk akkoord gingen? Onze renovatieplannen! Ze waardeerden het dat wij de oorspronkelijke sfeer van het huis zoveel mogelijk wilden bewaren en er geen gekke dingen mee uit wilden halen.” In 2018 kon het stel eindelijk aan de slag en na het krijgen van de sleutel verhuisden ze direct met hun twee kinderen. “De eerste nacht was verschrikkelijk!” vertelt Pauline. “We sliepen met z’n vieren in een kamer, er was geen verwarming en we hadden het zo ontzettend koud! Het ergste kwam nog: er vloog een duif via de schoorsteen de kamer in, die ons de hele nacht gezelschap hield!”

Originele keukenkasten

Maar na die eerste nacht werd het huis steeds meer ‘eigen’ en zag het gezin het onder hun handen z’n oude charme terugkrijgen. In de woonkamer bleek onder een laag oude vloerbedekking een prachtige, houten vloer verstopt te zitten die Pauline en Yoannick restaureerden. Dit kon helaas niet met de vloer in de keuken, die was te beschadigd. “Maar gelukkig waren de originele keukenkasten nog wel intact. Die wand is nu echt een blikvanger. We wilden ook comfort in de keuken, maar wel met een knipoog. Daarom is alle keukenapparatuur uitgevoerd in een retrostijl.” Pauline vertelt dat Yoannick en zij zoveel mogelijk zelf hebben gedaan en alleen voor het fijne timmerwerk de hulp inriepen van vakmensen uit de omgeving.

Groene nuances

Ronddwalend door het fantastische huis valt op dat de kleur groen hier de rode draad is. “De vorige eigenaar was gek op bomen, we hebben heel veel verschillende soorten in de tuin staan”, zegt Pauline. “We kozen voor groen om meer harmonie tussen binnen en buiten te krijgen. In bijna elke kamer is groen toegepast maar telkens in een andere nuance. Zo vormt deze kleur een directe link naar de natuur.” Groen is overigens niet alleen gebruikt als verf voor muren en meubels, we zien het ook terug in behang- en bloemenprints op meubels en accessoires. “In het voorjaar en tijdens de zomermaanden is de tuin een feest op zich. En ook ons huis lijkt soms echt in bloei te staan, echt prachtig! We prijzen ons nog steeds gelukkig met de aankoop van dit fraaie pand.”

Fotografie: Cécile Perrinet-Lhermitte / Styling: Marie-Maud Levron / AC Scoffoni / Tekstbewerking: Wilma Tjalsma-Smits