Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

DIY: 4 oud-Hollandse spelletjes om te spelen op Koningsdag

Hijs de vlag, trek je oranje outfit aan, bijt in die tompoes en toost op de koning met een glaasje oranjebitter, want we vieren Koningsdag! Een dag vol tradities, met als leukste van allemaal: de oer-Hollandse spelletjes. Zo maak je die nét wat specialer.

Meer leuke zelfmakers? Abonneer je nu op Ariadne at Home.

Rondje ringgooien

Voor ringgooien heb je niet meer nodig dan enkele (melk)flessen en wat houten ringen. Kleine gooiertjes proberen van dichtbij en ervaren spelers gooien van een paar stappen verder. Leuk voor groot en klein!

Zo speel je het spel
Probeer de ringen vanaf een afgesproken afstand rond de flessen te gooien. Hoe groter de afstand, hoe moeilijker het spel. De speler met de meeste ringen rond de flessen heeft gewonnen.

Nodig
Proefpotjes krijtverf, glazen melkflessen, bamboe hobbyring

Zo ga je te werk
Verf de glazen melkflessen met krijtverf in mooie kleuren naar keuze.

Lekker koekhappen

Deze lekkere traditie stamt al uit de negentiende eeuw en blijft populair. Om het spel nog leuker te maken hebben wij voor jou in het magazine opdrachten voorzien die je aan de ontbijtkoeken kan vastmaken.

Zo speel je het spel
Alle deelnemers krijgen een blinddoek om. Iedereen probeert met de handen op de rug een hap van de ontbijtkoek te nemen. Wie het eerste raak heeft gehapt, is bijna de winnaar. Hij of zij is pas echt gewonnen als de opdracht die op het kaartje staat wordt uitgevoerd.

Nodig
Blauwwit gestreept keukentouw, wit jute touw, ontbijtkoek

Zo ga te werk
Rijg blauwwit gestreept bakkerstouw door de plakken ontbijtkoek. Bevestig kleine kaartjes met doe-opdrachten aan de koeken. Hang de plakken ontbijtkoek aan een gespannen touw op.

Boter, kaas en eieren

Het alombekende spelletje, maar dan in een mooi, nieuw jasje. In het handige katoenen zakje neem je het dit zelfgemaakte spel overal mee naartoe.

Zo speel je het spel
Er zijn 2 spelers. De ene krijgt de stenen met bolletjes, de andere die met de gesloten ogen. Bij het begin van het spel zijn alle velden leeg. Eén speler moet zijn steen op een leeg veld leggen, daarna is de andere speler aan de beurt. Om beurten plaatsen de spelers hun symbool op een leeg veld. Wie drie van z’n eigen tekens op een rij heeft, (dat mag horizontaal, verticaal of diagonaal zijn) is de winnaar.

Nodig
Steentjes, groente- en fruitzakje, proefpotjes krijtverf, roze textielstift, stofkrijt, liniaal, karton of stevig papier

Zo ga je te werk
Teken met stofkrijt en een liniaal een raster met 9 hokjes op de voorkant van het katoenen zakje. Leg een stukje karton of stevig papier in het zakje en trek het raster over met een liniaal en textielstift.

Ga – samen met je kinderen – op zoek naar 12 mooie steentjes en verf ze in 2 kleurtjes. Dit kan je prima doen met restjes krijtverf, dat snel droogt en een mooi dekkend resultaat geeft.

Schilder op de ene helft van de steentjes een knipoog, en de andere steentjes kleine stipjes. Zo maak je de onderverdeling duidelijk en geef je het spelletje een extra speelse twist.

Blij blikgooien

Weer zo’n klassieker waar iedereen vrolijk van wordt! Om te kunnen blikgooien heb je alleen wat schone conservenblikken en tennisballen nodig. Schilder de blikken in leuke kleurtjes en kleef op elk blik een doe-opdracht.

Zo speel je het spel
Probeer zoveel mogelijk blikken om te gooien met een bal. Wie de meeste blikken omverwerpt, wint! Het wordt nog leuker als je op elk blik een opdracht kleeft. Je bent pas gewonnen als je ook de opdrachten hebt uitgevoerd.

Nodig
Proefpotjes krijtverf, soft tennisballenset, roze geruit groente- en fruitzakje van biokatoen

Zo ga je te werk
Verwijder de etiketten van lege blikken en maak ze goed schoon. Pas op voor scherpe randjes! Knip ze weg of verwijder ze met een blikopener.

Schilder de blikken eerst wit met (krijt)verf en laat drogen.

Verf de strepen op de blikken. Wissel de dikte van de strepen af, zo hebben de blikken nog meer charme als ze op elkaar gestapeld staan.

Ontdek onze papieren goodies om deze spelletjes extra leuk te maken in Ariadne at Home editie 3. Bestel hier met 25% korting.

Productie, styling en DIY: Janneke Peters / fotografie: Louis Lemaire / tekstbewerking: Sille Brugghemans