Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

DIY: oude stoel in een nieuw jasje + download het patroon

Met een eenvoudig gaatjespatroon maak je van een gewone stoel een uniek exemplaar. Mooi op de zitting en op de rugleuning!

Nodig
Stoel € 12,50 (kringloop) • krijtverf kleur Tuinboon € 8,95 per 250 ml (dullerenco.nl) • gaatjespatronen voor de zitting en de rugleuning (te downloaden op ariadneathome.com) • houtboren van 3 mm, 5 mm en 8 mm, schuurpapier (bouwmarkt) • carbonpapier € 5,99 (bruna.nl)

Zo ga je te werk
1 Download het patroon, druk het af en knip het uit. Knip het carbonpapier op dezelfde grootte als het patroon.
2 Leg het patroon op de gewenste plek, met het carbonpapier eronder. Plak vast met schilderstape, zodat het niet kan verschuiven tijdens het overtrekken. Teken in het midden van elke stip op papier een duidelijke stip met een potlood of pen. De stippen op het patroon hebben verschillende groottes. Deze hoef je niet aan te houden. Als je telkens het midden van de stip doortekent, kun je tijdens het boren kiezen welke grootte van boor je wilt gebruiken.
3 Boor nu de gaatjes. Zet niet te veel druk, zodat je niet met de boormachine tegen de zitting schiet wanneer je het gaatje hebt geboord. Zo kun je de stoel namelijk beschadigen.
Tip: kies zelf de grootte van de gaten die je boort, maar let erop dat de zitting stevig blijft. Te veel grote gaten bij elkaar is niet aan te raden.
4 Doe hetzelfde voor de rugleuning. Het werkt handiger als je de stoel hiervoor neerlegt op een oud stuk hout, zodat je zonder zorgen kunt boren. Gebruik voor dit kleinere patroon je boor van 3 mm.
5 Schoor de boven- en onderkant van de delen waar je hebt geboord glad. Vergeet ook de binnenkant van de gaatjes niet te schuren door een stukje schuurpapier op te rollen en dit door de gaatjes te bewegen.
6 Schilder de stoel in de gewenste kleur. Handig: sla in elke stoelpoot een spijker. Doe dit in elke poot even diep. Doordat de poten op de spijkers rusten, kun je deze heel makkelijk tot onderaan schilderen.

Productie: Myla Griese / Fotografie: Louis Lemaire / Tekstbewerking: Liesbeth Carlier