Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zelf papier maken: zo doe je dat

Zelf papier scheppen is een van de leukste DIY-ideeën om te maken! Je kunt er al je creativiteit in kwijt én je geeft meteen een mooie bestemming aan papier dat je anders had weggegooid. Handgeschept papier is van zichzelf al zo mooi dat het niet veel extra’s nodig heeft. Hieronder lees je hoe je zelf je eigen papier maakt.

Meer leuke zelfmakers? Abonneer je nu op Ariadne at Home.

Benodigdheden:

Grote bak * staafmixer * gedroogde bloemen en bloemzaden * zeef * restpapier * ongebleekt katoen * handdoeken * water

Zo ga je te werk:

1. Verzamel restjes papier en snipper ze heel fijn in een grote bak. Zo recycle je meteen het papier dat je anders in de papierbak gooit.

2. Giet water in de bak tot net boven het papier en laat het een nachtje weken.

3. Pureer de volgende dag het mengsel met een staafmixer heel fijn. Is het mengsel nog wat dik? Giet er extra water bij. Leg een aantal handdoeken over elkaar op tafel met daarop wat lapjes katoenen stof.

4. Maak van een houten fotolijst met dikke rand een zeef. Span muskietengaas of een stuk tule strak over de onderkant van de lijst en zet de stof met nietjes vast op de lijst.

5. Duw de zeef in het water met de onderkant van de lijst naar boven, en beweeg hem rustig heen en weer totdat er genoeg papierpulp op de lijst aanwezig is. Haal de zeef voorzichtig omhoog uit het water. Houd de zeef recht, zodat de papierpulp niet kan verschuiven. Houd de lijst even stil boven de bak zodat het overtollige water uit de zeef loopt.

6. Leg een katoenen lapje stof op de papierpulp, draai de lijst met stof voorzichtig om en leg deze op een handdoek. Druk zoveel mogelijk het overtollige water eruit. Til de lijst voorzichtig op waarbij de papierpulp op het katoen achter blijft. Eventueel moet je een kleine spatel gebruiken om de pulp los te maken.

7. Laat het papier drogen door er een zwaar voorwerp op te leggen zoals een tegel of een plastic snijplank.

Productie & styling: Janneke Peters / Fotografie: Louis Lemaire / Tekst: Natascha Klootsema