Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

2x DIY met tegeltjes

Net een wandje of de vloer betegeld? De restjes hoeven niet in een donker hoekje in de kelder te eindigen. Je kunt er namelijk nog allerlei leuks mee maken, zoals deze lettermagneetjes en kleurige onderzetters.

De werkbeschrijvingen vind je onder de foto’s.

Meer DIY-ideeën met tegels vind je in Ariadne at Home editie 2, hier te bestellen met 25% korting.

Vrolijke voegjes

Dat een oude tegel een leuke onderzetter kan zijn, is niks nieuws. Maar voeg mozaïektegels in een kleurtje, en het resultaat is hipper dan hip.

Nodig:
Mozaïektegeltjes, Kaufman mozaïektang, tegellijm Forbo Eurocol 682, voegmortel Eurofine WD 717 wit, kalkpoeder groen en geel, gewone zaag, figuur- of decoupeerzaag, resthout of triplex, spatel, spons

Zo ga je te werk:
Zaag voor de onderzetters 4 stukjes triplex van 3 of 4 mm, of gebruik wat je nog hebt liggen aan resthout. Voor welke vorm onderzetter je ook gaat. Teken de omtrek van de tegels af op triplex en zaag de vorm dan uit met een decoupeerzaag of figuurzaag en blijf daarbij ongeveer 1 a 2 mm binnen de lijntjes.
Breng tegellijm aan op het hout en lijm de tegeltjes vast. Laat vervolgens een nachtje drogen. Mix voor de gekleurde voegen 40 gram tegelvoeg met 10 gram geel of groen kalkpoeder en 12 gram koud water. Breng met een spateltje aan op de voegen, smeer goed uit en veeg daarna met een vochtige spons over het oppervlak van de tegels zodat de voegen mooi gevuld en glad worden. Veeg uiteindelijk met de spons alle op de tegels achtergebleven aanslag van het voegen weg en laat goed drogen.

Tip: Meng het voegsel en het gekleurde kalkpoeder op gevoel. Het kan zijn dat het ene pigment wat anders reageert dan het andere. De echte kleurkracht ontstaat pas nadat de poeder met water gemengd wordt. Laat je dus niet verleiden om toch wat extra gekleurd kalkpoeder door het voegsel te mixen.

Leuke lettermagneetjes

Laat een lief woordje, de naam van die ene, of een grappige boodschap achter op je koelkastdeur met deze lieve zelfgemaakte lettermagneetjes.

Nodig:
Mozaïektegeltjes Hexagon uni wit, Bison Max repair, goudkleurige alfabetletters en cijfers, supersterke magneten, pincet

Zo ga je te werk:
Lijm de magneetjes aan de achterkant van de Hexagon tegeltjes vast met speciale lijm. Kleef voorzichtig de alfabetstickers op de tegels en druk vast. Met hulp van een pincet kan je de letters makkelijk vastnemen.

Styling en productie: Janneke Peters / Fotografie: fotolemaire.nl / tekst: Sille Brugghemans en Andrea Vercammen