Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

6X creatief met behang

Slaat de verveling even toe? Met restjes behang geef je je interieur meteen een andere uitstraling. Volg onze leuke tips en laat je creativiteit de vrije loop. Wij kozen alvast zes DIY’s voor jullie uit.

Kastje in een nieuw jasje

Een likje verf en mooi behang kunnen het verschil maken. Niemand die nog merkt dat er een donkere houtfineerlaag onder schuilgaat.

Nodig: BN Van Gogh behang Almond Blossom limited edition 10 meter lang 53 cm breed per rol € 54,95 (behangwereld.nl), krijtverf Wonderful, White van Wood&Wall per liter € 15,98 (gamma.nl),  kant en klare behanglijm ready & roll € 14,49 (bol.com), oud houten kastje

Zo ga je te werk:

STAP 1: Ga op zoek naar een oud houten kastje. Is je kastjevoorzien van een donkere houtfineerlaag? Schuur ‘m dan eerst licht op, voordat je gaat verven. Laat je daardoor niet afschrikken, want krijtverf kun je toepassen op iedere houtsoort.

STAP 2: Knip het stuk behang op maat. Als de verf droog is, kun je de behanglijm aanbrengen op het paneel.

STAP 3: Plak daarna het behang op het paneel.

Tip: een kastje met lades (zonder greepjes) kun je ook heel goed beplakken met behang.

Fladder in het rond

Hoe zoet: een zelfgemaakte mobiel als kraamcadeau. Boven het kinderbedje of voor het raam van de slaapkamer: met een zacht lentebriesje  vliegen de vogels zachtjes heen en weer.

Nodig: Vliesbehang wit met geel bloemdessin € 24,99 (karwei.nl), ronde grenen houten stok 6 mm € 1,38 (hornbach.nl), wit zijden borduurgaren € 1,60 (pipoos.com)

Zo ga je te werk:

Plak twee grote stukken behang op elkaar met dubbelzijdig tapijt tape of lijm. Het patroon (te vinden op ariadneathome.nl) van de vogel bestaat uit twee delen: de vogel en de vleugels. Knip uit en trek rondom over met potlood op het behangpapier. Maak tussen de aangegeven punten op het patroon van de vogel een inkeping. Voorzie het midden van de vleugels van lijm en breng ook een beetje lijm aan ter hoogte van de inkeping op het patroon van de vogel. Lijm ook de kop en de helft van het lijf van de vogel. Duw de vleugels voorzichtig in de inkeping en duw het patroon van de vogel samen ter hoogte van de borst. Zet een klemmetje op het gelijmde deel en laat goed drogen. Herhaal deze handeling voor de overige vogels. Rijg wit zijden borduurgaren aan de vleugels van de vogels en hang aan de houten stokjes. Voor het maken van de houten mobile zelf gebruik je twee dunne ronde stokjes van 40 cm lang, die je gekruist aan elkaar vastknoopt met vlastouw. Maak ook vlastouw vast aan alle uiteindes van de stokjes en hang de mobile op aan het plafond.

De ultieme eyecatcher

Een kamerscherm is een handige ruimteverdeler. Op een eenvoudige manier deel je de kamer op en creëer je leuke hoekjes of onttrek je snel wat rommeltjes aan het zicht. Fleur de saaie panelen van jouw scherm op door ze te beplakken met behangpapier met een exotisch motiefje.

Nodig: 6x messing gepolijste scharnieren 38×32 mm € 3,42 per stuk, vurenhouten latjes 18×7 mm, 270 cm lengte € 2,09 per stuk (hornbach.nl), mdf plaatmateriaal 244×122 cm, 12 mm dik € 18,84 (jongeneel.nl), vliesbehang Dutch Myriad Palm Spring Motifs kleur oker en grijs € 36,95 (behangwereld.nl)

Zo ga je te werk:

STAP 1: Laat bij de bouwhandel drie gelijke delen mdf van 12 mm dik, 180 cm hoog en 40 cm breed op maat zagen.

STAP 2: Beplak de panelen met decoratief gedessineerd behang. Zorg dat het dessin netjes op elkaar aansluit. Betimmer de randen van de panelen rondom met vurenhouten latjes van 7 mm dik. Voor dit kamerscherm is mdf van 12 mm dik gebruikt en door het behang er op te plakken wordt het iets dikker. Gebruik latjes die zo dicht mogelijk in de buurt komen van de totale dikte.

STAP 3: Lijm de latjes tegen de randen en spijker ze vast. Bevestig de panelen aan elkaar met goudkleurige scharnieren. Frees de plek waar de scharnieren komen, zodat ze in het vurenhout verzinken.

Wuivende palmbladeren

Doe je ogen dicht, denk aan de zon en aan het ruisen van de palmbomen en je bent voor even op vakantie in een tropisch land. Deze ‘palmbladeren’ zijn een geweldig statement piece boven je bed. Met een knipoog naar de droogbloemen trend!

Nodig: Vliesbehang Mason oker € 17,95 (kwantum.nl), bamboe stokjes vanaf € 0,79 per stuk (hornbach.nl), droogbloemen diverse soorten per bosje vanaf € 5,99 (dille-kamille.nl)

Zo ga je te werk:

STAP 1: Knip twee grote stukken okerkleurig behang van 52x 52 cm, of ga uit van de breedtemaat van jouw rol behang.

STAP 2: Vouw de stukken behang trapsgewijs met een trapmaat van ongeveer 2 cm. Vouw vervolgens het gevouwen behang dubbel, om een waaier te maken. Plak het midden vast met dubbelzijdig tapijttape, zodat je de twee gevouwen kanten met elkaar verbindt. Herhaal deze handeling voor de tweede helft. Voorzie de lange kanten van de waaiers (oftewel de onderkant) van dubbelzijdig tapijt tape. Leg er een dun bamboestokje tussen en plak ze aan elkaar.

STAP 3: Knip de zijkanten van de waaier bij in een bladvorm. Maak de gedroogde bloemen vast aan de waaier met naald en draad. Herhaal bovenstaande stappen voor de andere waaier. Maak de waaiers aan elkaar vast met vlastouw. Omwikkel ook een gedeelte van de uiteinden van de bamboestokjes met vlastouw voor een mooie afwerking.

Briefomslag met een extraatje

Een feestelijke uitnodiging, een brief aan je lief of een leuke foto… Stuur deze netjes en in een leuk omslagje naar je geliefden. Deze gepersonaliseerde enveloppe haal je tussen jouw dagelijkse post er zo tussenuit en maken je instant gelukkig!

Nodig: Restjes behang en touw

Zo ga je te werk: Knip het patroon (te vinden op ariadneathome.nl) uit en trek het over op behangpapier. Vouw en plak de mapjes in elkaar. Gebruik hiervoor dubbelzijdig plakband. Maak de ‘knoopjes’ van twee stukjes behang die je op elkaar plakt, zo zijn ze wat steviger. Maak kleine gaatjes in het papier op de plekken waar het papieren knoopjes komen. Doe dit ook in het midden van de knoopjes. Maak ze met een stukje touw vast aan het mapje. Maak een lang stuk dun touw vast aan het bovenste knoopje. Dit is de sluiting van het mapje.

Sfeerlampje

Van een restje behangpapier kun je dit te gekke lampenkapje maken. Een kwestie van knippen en vouwen en meer dan een fitting met ledlamp en strijkijzersnoer heb je niet nodig. Het lampje is een vrolijke noot in een vergeten hoekje, maar doet het ook goed als nachtlampje naast je bed.

Nodig: Rond linnen strijkijzersnoer per meter € 5,20, fitting met buitendraad vanaf € 1,49, trekontlaster plafondaansluiting € 0,28 kroonsteentje € 0,23 (snoerboer.nl), vliesbehang Geonature beige/zand geel/oker € 54,95 (eijffinger.com)

Zo ga je te werk:

STAP 1: Plak met dubbelzijdig tapijttape twee stukken behang met de goede kanten naar buiten op elkaar. Teken hierop een cirkel met een diameter van 42 cm. Knip de cirkel uit het papier. Vouw de cirkel dubbel en vouw hem weer open.

STAP 2: Draai de cirkel een kwartslag en vouw hem nogmaals dubbel, zodat een gekruiste vouw ontstaat. Knip één vouwnaad in tot het middelpunt. Vouw de ingeknipte rand zo dat deze gelijk ligt met de vouwlijn die daar haaks op staat. Vouw weer open en vouw de ingeknipte rand nu nogmaals tot de net gemaakte nieuwe vouwlijn. Vouw deze door tot de haakse vouwlijn, zodat je de kwart cirkel in vier gelijke parten hebt verdeeld. Dit is het harmonicaeffect. Vouw op deze manier door, totdat je rond bent.

STAP 3: Wikkel de lampenkap om de led-lamp en plak de twee open delen van de lampenkap aan elkaar vast met dubbelzijdig tapijttape.