3 zomerse recepten met rozenblaadjes!

Met hun geur en kleur geven ze deze maand het startsein van een bloeiende zomertuin. Maar niet alleen buiten, ook binnen zijn rozen fantastisch. Als smaakmaker in de keuken, bijvoorbeeld. Laat je inspireren door deze 3 zomerse recepten en tips met de ‘koningin der bloemen’. Een schot in de roos!

1. Cocktail o’clock

Dé ideale verfrissing op een zwoele lenteavond. Voeg een paar ijsblokjes met rozenblaadjes of hele rozenknopjes toe aan een kan limonade of een cocktail en het feest kan beginnen!

Dit heb je nodig:

Zo maak je ze:

Vul de ijsblokjesvorm voor 1/3 deel met water en zet in de vriezer. Als het water bevroren is, kun je de bloemblaadjes en rozenknoppen op het ijs leggen. Let er wel op dat het eetbare, pesticidevrije rozenblaadjes zijn. Vul de vorm nu voor 2/3 met water en zet terug in de vriezer. Hierna zitten de blaadjes en bloemen vast. Vul de vorm tot de rand met water en zet voor de derde en laatste keer in de vriezer.

TIP: Als je bronwater gebruikt, worden de ijsklontjes extra helder.

__________________________________________________________________________________

2. Sweet sugar

Met zelfgemaakte rozensuiker kun je taart en koekjes op smaak brengen. Ook lekker: roer een beetje door the thee of limonade.

Dit heb je nodig:

  • 2 handen vol gevriesdroogde rozenblaadjes (vanaf €8,95 per 1 liter doos bij rozenblaadjeswinkel.nl)
  • 200 gram suiker
  • mesje
  • pot met schroefdop
  • vijzel

Zo maak je het:

Spoel de (pesticidevrije!) rozenblaadjes af en droog ze. Verwijder de onderste witte punt van elk bloemblad met een mesje. Dit deel van het blad bevat bittere stoffen, die de smaak van de rozensuiker bederven. Strooi suiker over de bodem van de pot en strooi er een laag rozenblaadjes overheen. Bewaar enkele weken op een koele, donkere plaats, zodat de suiker de rozensmaak goed kan opnemen. Verwijder de bloemblaadjes voor gebruik. Je kunt de rozenblaadjes ook pletten met een vijzel en vermengen met de suiker. Je rozensuiker wordt dan lichtroze.

TIP: je kunt de rozensuiker perfect gebruiken in de twee andere receptjes. Voeg toe aan een frisse limonade of zomerse cocktail of verwerk in het cake-recept.

__________________________________________________________________________________

 3. Om naar te kijken en van te snoepen

Bestrooid met poedersuiker en rozenblaadjes wordt een tulband bijna een soort taart. Ook leuk van deze klassieke cake is dat je ‘m kunt vullen met alles wat je lekker vindt. Onze tip: sinaasappelschil, gemalen amandelen en rozenwater. Mmm!

Dit heb je nodig:

  • Tulbandvorm
  • spatel
  • 220 gram boter
  • 170 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 eieren
  • 200 gram bloem
  • 40 gram zetmeel
  • 60 gram female, amandelen
  • 1/2 pakje bakpoeder
  • 200 gram zure room
  • 1 sinaasappel
  • 1/2 tl saffraan
  • 4 el rozenwater
  • poedersuiker
  • gevriesdroogde rozenblaadjes (vanaf €8,95 per 1 liter doos bij rozenblaadjeswinkel.nl)
  • handmixer

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 150°C en vet de bakvorm in. Was de sinaasappel, rasp de schil en bewaar deze sinaasappelrasp. Snijd de vrucht nu in twee helften en pers ‘m uit. Maak de boter zacht met een handmixer en voeg geleidelijk de suiker, vanillesuiker en sinaasappelrasp toe. Blijf kloppen tot je een romig mengsel hebt. Voeg een voor een de eieren toe; blijf goed kloppen na elk ei. Voeg als laatste de zure room toe en blijf kloppen tot deze volledig is opgenomen in het mengsel. Plaats een kleine pan op middelhoog vuur en warm het sinaasappelsap op. Haal van het vuur, voeg de saffraan toe en laat rusten. Meng in een kom de bloem, bakpoeder, zetmeel en amandelen en voeg toe aan het deeg. Roer alles met een lepel tot een romig geheel. Giet het saffraan-sinaasappelmengsel en het rozenwater erbij en roer goed door. Vul de tulbandvorm met het deeg en strijk uit meteen spatel. Bak de cake in 45 minuten gaar en laat 10 minuten afkoelen in de bakvorm. Haal de cake hierna uit de vorm en laat volledig afkoelen. Bestrooi met poedersuiker en verse (pesticidevrije!) rozenblaadjes.

Bron: Ariadne at Home editie 05
Fotografie en styling: Cornelia weber (Taverne Agency)