Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Atelier – Landje vol bloemen als werkplek

Op haar landje aan de rand van Rotterdam kweekt bloemiste Marjolijn Fliek meer dan 70 soorten bloemen. Van grote dahlia’s tot judaspenning en van tarwe tot gipskruid. Al dit moois verwerkt ze in prachtige boeketten en kransen. 

Veldje

Hoe het begon

Drie jaar geleden startte Marjolijn Raket & Distels. Ze had een moestuintje in de buurt van haar appartement in Rotterdam en dat perceel vulde zich steeds meer met bloemen in plaats van groenten. “Ik had meer grond nodig om te kweken, dus besloot ik op zoek te gaan naar een eigen landje. Ik huur nu een perceel van bijna duizend vierkante meter bij een biologische boer aan de rand van Rotterdam.”

Close-up

“De bloemen op mijn landje zijn allemaal natuurlijk gekweekt. Ik gebruik geen bestrijdingsmiddelen, werk zoveel mogelijk met bloemzaden van een biologische kweker en gebruik compost om de grond te verrijken.”

Plukken

Zaaien en oogsten

“Op dit moment moet ik veel op het land zijn, anders wordt het onkruid hoger dan de bloemen. Het is de start van een zeer drukke periode. Ik ben bezig met planten, wieden en oogsten, want de eerste bloemen komen binnenkort al tot bloei.” Het leuke van een eigen tuin? Je kunt plukken wanneer je wilt.”

Boeket

Met een lach en een traan

Je kunt bij Marjolijn onder meer terecht voor bruidsboeketten, corsages, bloemenkransen, grafstukken en backdrops voor een trouwceremonie. “Ik vind rouwstukken heel mooie en dankbaar om te maken. Ik hou van het idee iemand de laatste eer te bewijzen. Een bruiloft is veel luchtiger en een vrolijke gebeurtenis. Ik vind het fijn om met bruidsparen af te spreken, om te horen wat hun wensen zijn. In het begin vroeg ik veel te weinig voor een bruidsboeket, maar inmiddels kan ik er bijna van leven.”

Auto

Wolk van bloemen

Marjolijn maakt regelmatig bloemenwolkjes, met name voor etalages van winkels. Dit begon toen ze een flower cloud maakte in opdracht van The Gatherists. Het bloemstuk hing boven tafel tijdens een bijeenkomst van creatieven in Rotterdam. “Ik kreeg er veel enthousiaste reacties op. Ik ben heel kritisch op mijn eigen werk en vraag me vaak af of het wel goed genoeg is, maar ik was heel blij met het resultaat van deze flower cloud. Een hangend bloemstuk met een basis van kippengaas en biologisch afbreekbaar steekschuim, waarin ik losse bloemen had gestoken.”

 

Fotografie: Marie Houttequiet – Tekst: Floor Roelvink.

Meer lezen? De volledige reportage vind je in editie 5 van Ariadne at Home. Bestellen? Dat kan hier.