Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Atelier – Welkom in het zeeplokaal van Thijske

Een blok zeep van gemalen rozenblaadjes, scrubzeep met maanzaad en huishoudzeep van citroen en eucalyptus… In haar atelier maakt Thijske allerlei soorten natuurlijke zeep. En daar komt best wat bij kijken. Kijk maar mee.

Even voorstellen

Wie? Thijske Noordhoek (27) – Beroep? Zeepmaker – Bedrijf? Het Zeeplokaal (zeeplokaal.nl).

Thijske woont samen met haar vriend in een appartement in Utrecht. Ze hebben een kleine, maar fijne badkamer waar ze alle zepen gebruiken. (Instagram: @zeeplokaal).

Thijske

“Ik bedenk mijn eigen recepten en werk voornamelijk met eetbare ingrediënten. Mijn standaardregel is: ‘wat je kunt eten, kun je ook op je lichaam smeren’. Ik werk met rozenblaadjes, zwarte, actieve kool, maanzaad, groene theebladeren, enz. Al mijn producten worden getest door een chemicus, want wanneer je zeep maakt, moet je je houden aan de cosmeticawetgeving.”  

Ingrediënten

“Wanneer zeep klaar is, giet ik deze in mallen om uit te harden. Na twee tot drie dagen kan de zeep worden gesneden en wordt mijn logo erin gestempeld. Vervolgens moet de zeep nog vier tot zes weken uitharden. Het is een langzaam product, maar dat is net de charme.”

Verpakking

“Als verpakking heb ik gekozen voor een minimalistische papieren wikkel, die met een oude letterpress is bedrukt.”

Zeepjes

Thijske verkoopt inmiddels acht verschillende handgemaakte en plantaardige zepen, die palmolie- en proefdiervrij zijn. “Het voelt zo goed om m’n eigen product te maken. Ik weet precies wat erin zit. De zeep bestaat voor 75 procent uit biologische ingrediënten. Zo probeer ik m’n steentje bij te dragen aan een duurzamer leven.”

Het volledige verhaal van Thijske kun je lezen in editie 3 van Ariadne at Home.

(Tekst: Floor Roelvink – Fotografie: Marie Houttequiet).