Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

COLUMN: Frans avontuur – Fin

We hadden een droom. Een mooi, authentiek vakantiehuis op het Franse platteland. De zoektocht naar die droomplek verliep aanvankelijk, mede door ons strakke budget, wat moeizaam. Veel bezichtigingen, nog meer kilometers, enkele pareltjes. Vooral veel bouwvallen, ruïnes en misbaksels. Ook soms mooi en inspirerend, maar niet voor ons. Was dit wel een goed idee? Toch wel. Na anderhalf jaar vonden we ‘ons’ huis. Het had een tiental jaar leeggestaan, maar we zagen het potentieel door het onkruid en de rommel. We fantaseerden meteen over de indeling, de kleuren, de tuin, de oude meubels die we gingen zoeken… Kortom, alles was al ingericht voor we de eerste muur sloopten. De realiteit duurde iets langer. Dat is op zich niet gek bij het verbouwen van oude huizen, maar dit klusje duurde écht veel langer dan gedacht. Een paar jaar langer. 

De verbouwritten en klusvluchten van Nederland naar La France waren niet meer te tellen. De tochten naar de bouwmarkten al helemaal niet meer. We weten nu wat klussen betekent bij min vijf én bij veertig graden. We kennen nu de Franse klustermen en de lokale bouwvakkerstaal. We zien de mooie en moeilijke momenten in de prachtige vloeren en muren. We voelen bij sommige kamers de opluchting, de trots, de frustratie en de tranen. 

Meer dan vier jaar na het zetten van onze handtekening kunnen we eindelijk zeggen dat onze boerderij Maison Mayet helemaal klaar is. Het is ook opvallend hoeveel van die kamers, kleuren en meubelstukken overeenkomen met onze ideeën van die eerste maanden. ‘Het plan’ heeft blijkbaar wonderwel gewerkt als we het uiteindelijke resultaat zien. Er waren momenten dat we daar wel eens aan gingen twijfelen. Dat blijkt nu ongegrond. De echte realisatie kwam onlangs, met het nemen van de foto’s van ons huis. Die laten eerlijk zien hoe alles, voor ons, op zijn plek is gevallen. Hoe alles ‘klopt’. Iets wat we niet altijd meer opmerkten als we door het huis liepen om te klussen. 

Rest ons om vooral iedereen te bedanken voor  de hulp en de lieve berichten door al die jaren heen. Die steun was meer dan welkom. En nog een kleine tip voor alle dromers: gewoon doen!

Kijk binnen in de verbouwde boerderij van Cynthia en Tom in Ariadne at Home editie 11, hier te bestellen.