Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

COLUMN: Frans avontuur – Licht in de duisternis

Lampen zijn een huiselijke graadmeter. Ze bepalen natuurlijk de sfeer en de stijl van een interieur, maar ze geven ook de staat van een verbouwing aan. We begonnen een drietal jaar geleden de Franse verbouwing zonder stroom, én zonder lampen. Beetje onhandig, dus kwam er een doorleefde bouwwerf-stoppenkast die redding bracht. Het eerste jaar van onze renovatie, wat eigenlijk vooral een sloop- en afbraakjaar was, zorgden enkele halogeenverstralers voor broodnodig licht in de donkere boerderij. Ze verhuisden telkens mee naar de ruimte waar we aan het werk waren en als er al eens een stroomstoring was, dan was het werk ook meteen voorbij.

Daarna kwam de ‘vrolijke Franse elektricien-fase’ die het hele huis voorzag van een nieuwe elektrische installatie en overal led-peertjes ophing. Een stuk handiger dan sjouwen met bouwlampen en verlengsnoeren en meteen een bak licht om je bouwmiskleunen te benadrukken. Die peertjes zijn nu op één na verdwenen en vervangen door wat sfeervoller licht dat volgens ons bij het huis past.

We zijn voor Maison Mayet op zoek gegaan naar originele Franse lampen en authentieke industriële en boerderijverlichting. Gelukkig niet een heel moeilijke zoektocht, want Frankrijk bleek een rijke lampenhistorie te hebben. Zo kent iedere interieurenthousiasteling ondertussen wel de Jieldé fabriekslamp. Onverwoestbaar en nog steeds één van onze favorieten. Daarnaast zijn er tal van merken, uitgestorven en heruitgegeven, die we ontdekt hebben in onze lokale lampenspeurtocht; Lumina, Mapelec, Unilux, Mazda. Een hele Franse lampenwereld onthulde zich en voor elke ruimte vonden we wel een passend exemplaar.

Zo’n lampenqueeste brengt je, naast de gebruikelijke rommelmarkt, op de gekste plaatsen. Zo zagen we het licht in een verlaten jaren ‘60 huiskamer vol designschatten. In een klein bergdorpje waar in de nok van een oude schuur een hele voorraad atelierlampen opgestapeld lagen. Of langs de snelweg waar we twee afgetrapte designstukken scoorden uit de kofferbak van een onbekende auto. De hele transactie duurde welgeteld vier minuten waarna we weer een dik uur terug naar huis konden rijden. Met een voorzichtig interieurvreugdegevoel en de stille hoop dat die versleten dingen het nog deden. Wat gelukkig het geval was.

Al die lampen zeggen ondertussen iets over ons huis én ons algemeen renovatiegevoel. ‘La lumière dans les ténèbres’ is de Franse uitdrukking voor ‘licht in de duisternis’. Onze boerderij komt na enkele jaren zachtjesaan uit het duistere verbouwingstijdperk. We zitten in de laatste rechte kluslijn en die mooie, oude lampen geven mee de richting aan.