Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Doe het at home: 3x DIY!

Heb je net als ons een voorliefde voor alles met bloemenprints? Dan is onze nieuwe Doe het at Home-gids zeker iets voor jou! Onze stylisten bedachten de leukste creatieve projecten, voorzien van een duidelijke werkbeschrijving en heldere stap-voor-stap-fotografie. De volledige DIY-gids vind je in editie 6, maar hier tonen we alvast drie leuke projecten! 

Opbergen in stijl

Ben je op zoek naar een open kast om je mooiste vondsten op te zetten? Of juist naar een praktische opberger bij je werkplek? Deze kast kan het allebei en je hebt hem zo gemaakt.

Nodig: 2x ronde grenen stok 14 mmx270 cm € 3,29 per stuk, 2x vuren geschaafde lat 12×27 mmx270 cm € 5,12 per stuk, multiplex plaat 122×61 cm € 8,09, 1x hoeklat 20×20 mmx270 cm € 6,99 (karwei.nl) • boormachine met speedboor 14 mm, zaag, houtlijm of lijmpistool, liniaal, potlood

Zo ga je te werk:

STAP 1: Zaag alle onderdelen op maat. Ronde grenen stokken: 5 stokken van 90 cm. Vuren geschaafde latten: 4 latten van 120 cm. Multiplex: 1 plaat van 70×20 cm en 1 plaat van 70×40 cm. Hoeklat: 4 latten van 70 cm.

STAP 2: Lijm de hoeklatten op de multiplex platen. Deze zorgen ervoor dat het rek niet uit elkaar kan schuiven.

STAP 3: Zaag een schuin stukje af van de uiteindes van de vuren latten (die van 120 cm). Hierop komen de latten straks op de grond te staan.

STAP 4: Boor in elk van de vier staande latten op dezelfde hoogte drie gaten van 14 mm. De eerste moet bovenaan de lat, de overige twee kun je zelf bepalen. Dit hangt af van hoe hoog je de planken wilt hebben. Zet het rek in elkaar door de grenen stokken door de staande latten te schuiven. Leg de multiplex platen op de stokken.

Zoals het klokje thuis tikt…

Tover een oud bordje om tot een unieke klok. Hang het klokje tegen een muur met gebloemd behang en zet er een mooi boeket voor. Flower power!

Nodig: Oud bord vanaf € 1,- (kring-loopwinkel) • diamant tegelboor 6 mm € 1,95, diamant tegelboor 10 mm € 3,46 (ecotools.nl) • los kwartsuurwerk met wijzers per set € 18,95 (klokkenpaleis.nl) • het uurwerk van klok Panorera € 14,99 (ikea.com).

Zo ga je te werk:

Bepaal het midden van het bord en markeer deze plek met een watervaste stift. Boor een gat waar de schacht van het uurwerk doorheen past. Met een diamantboor voor tegels kun je ook prima in keramiek boren. Maak een begin door de boor te geleiden door met twee vingertoppen een ‘v’ te maken waar je de boor tegenaan drukt. Laat de boor niet te snel draaien en gebruik water om de boor te koelen, bijvoorbeeld door er af en toe met een plantenspuit overheen te sproeien. Druk vooral niet te hard! Boor vanaf de voorkant van het bord, omdat de andere kant van het keramiek waarschijnlijk een beetje zal schilferen als de boor erdoorheen komt. Zorg dat de schacht van het uurwerk lang genoeg is, gebruik een dun bord en geen zwaar aardewerk. Plaats het uurwerk achter het bord en lijm het vast met een geschikte lijmkit. Draai de moer aan de voorkant op de schacht van het uurwerk en plaats de wijzers (als ze te lang zijn kun je ze eventueel iets bijknippen).

Windlicht met een vleugje zee

Ze doen je denken aan de houten hekjes langs de duinen, deze windlichtjes. Je maakt deze sfeerbrengers eenvoudig met satéstokjes en een stukje raffia.

Nodig: Vaas of pot met platte bodem, ijzerdraad € 1,99, raffia € 2,99 (pipoos.nl) • extra stevige satéstokjes € 1,19 per zakje, bamboe spiesje € 1,59 (so-low.nl) • lijmpistool € 7,99 (xenos.nl) • liniaal, schaar 

Zo ga je te werk:

STAP 1: Meet de hoogte van de pot of de vaas en knip de satéstokjes op deze lengte af. Laat twee stokjes iets langer en bind hieraan het ijzerdraad vast, zodat er een handvat ontstaat.

STAP 2: Lijm alle stokjes aan de pot of vaas vast. Zorg ervoor dat de stokjes met het ijzerdraad tegenover elkaar komen te zitten.

STAP 3: Wikkel raffia om de pot heen en knoop het vast.

Voor nog meer DIY-projecten: neem een kijkje en ga zelf aan de slag!

Bron: Ariadne at Home editie 06
Productie en styling: Myla Griese
Fotografie: Louis Lemaire
Monique Butter
Productinfo: FOTO 1: Behang Saar off-white per rol € 17,- (kwantum.nl) • glazen vaasjes vanaf € 3,49 (xenos.nl) • ijzeren tafeltje (privébezit). FOTO 2: Tafeltje van hout € 17,95, lantaarn van zeegras € 15,95, drijfhout € 7,50 (loods5.nl).