Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Erfstuk 1

De opa van mijn man kon niets weggooien. Als zijn vrouw iets in huis wilde vervangen, wist hij altijd wel een plekje in zijn grote schuur achter het huis te vinden om het oude item op te bergen. Het was een doorn in het oog van mijn man’s oma, maar ik was als een kind zo blij toen we de schuur op een dag opruimden en deze weegschaal onder het stof vandaan kwam.

Weegschaal

Een schuur voor vondsten

Ik denk wel eens: hij had een snuisterijenwinkel moeten hebben. Daar zou hij zielsgelukkig van zijn geworden. De opa van mijn man was een verwoed verzamelaar. Niet van een item, nee hij bewaarde werkelijk alles. Achter op het erf stond een grote schuur. Ik geloof dat het ooit een stal is geweest voor een paar schapen, maar toen ik kennis maakte met de familie, waren die er al niet meer. De schuur was echter nooit afgebroken en mijn opa maakte dankbaar gebruik van de ruimte. Wilde mijn man’s oma iets weggooien, dan kreeg het een plek in de schuur. Het kon tenslotte ooit nog wel eens van pas komen.

De mensen uit de buurt, wisten natuurlijk over zijn verzamelwoede, dus als iemand een keer iets nodig had, werd er altijd eerst bij mijn man’s grootouders aangebeld. Grote kans dat je weer naar huis ging met het zo gewenste item of onderdeel. Mijn man’s opa genoot van die aanloop en zijn vrouw gedoogde het, zolang de verzameling in de schuur bleef. In huis was het altijd spik en span. Daar dulde ze geen rommel. En die schuur… ze weigerde ook maar in de buurt te komen.

Na hun overlijden heeft een oom van mijn man nog een tijdje in het huis gewoond. Nadat hij besloot te verhuizen, zijn we pas begonnen met het uitruimen van de schuur. Het is dat het er rommelig en ontzettend stoffig was, anders had het er wel een museum geleken. Alsof je een tijdmachine binnenstapte en weer even in het begin van de 20ste eeuw rondliep. En daar: tussen al dat stof, de kapotte stoelen en dozen vol onduidelijke onderdelen stond hij: mijn weegschaal. Zo’n mooie vondst! Ik heb hem direct in de auto gezet, thuis goed schoongemaakt en nu heeft hij een ereplek gekregen.