Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

INTERVIEW + RECEPTEN: de favoriete Franse gerechten van Cynthia en Tom

Actrice Cynthia Abma en haar Belgische man Tom Raeymaekers kochten enkele jaren geleden een oude, Franse boerderij. De enorme verbouwing leverde heel wat smakelijke anekdotes op, waarover je een tijdlang kon lezen in Ariadne at Home. Hieronder vertelt het stel over hun liefde voor de Franse keuken en verklappen ze hun favoriete recepten.

Cynthia Abma en haar man Tom / Frans Avontuur / Ariadne at Home

Voor Cynthia en Tom was de tuin één van de belangrijkste redenen om een eigen plek op het Franse platteland te zoeken. Hun Maison Mayet heeft een ‘tuintje’ van maar liefst 1500 m². Toen ze het huis kochten was het een woeste wildernis, maar die hebben ze intussen getemd. Volgende punt op de tuinplanning: een moestuin met zelfgekweekte groenten. In afwachting kopen ze de ingrediënten voor hun favoriete Franse gerechten gewoon bij de boer of de dorpswinkel.

Wat zijn jullie plannen voor de keuken?

“Maison Mayet is een oude 19e eeuwse boerderij, maar wel met een stoere keuken die van alle moderne gemakken is voorzien. Er komt onder meer een groot Italiaans fornuis, een eikenhouten aanrechtblad en een vaatwasser. Lekker koken hoort bij een goede vakantie (naast uit eten gaan!) en daar houden we allebei erg van.”

Wulken met Ricard
Een aperitief met kersen uit eigen tuin

Welke Franse eetgewoontes hebben jullie overgenomen?

“Sinds we met ons Franse avontuur zijn begonnen, eten we ’s middags vaker warm. ’s Avonds eten we dan de restjes op of nemen we een lekkere salade of soep. Dat hebben ze op het Franse platteland altijd zo gedaan. Zo is de energie beter verspreid over de dag. Maar dan wel voorafgegaan door een Ricard-aperitief-moment net voor de middag. Goed voor de geest en zeker na een vroege ochtend klussen. In Frankrijk hebben we vaak een kaasplankje na het eten, maar in Nederland doen we dat eigenlijk nooit.”

Wat zijn jullie favoriete Franse recepten?

Simpele fruits de mer (wulken, scampi’s, krab etc.) In de grote Franse supermarkten hebben ze altijd een geweldige versafdeling qua vis. Zo’n feest! De vis is vers, dus kun je thuis klaarmaken zoals je wilt. De wulken, gamba’s en krab kun je ook gekookt kopen, dan hoef je er thuis niets meer aan te doen. Behalve ze op een mooi bord leggen en een goed glas witte wijn en vers stokbrood erbij te serveren.” 

Jam uit eigen tuin
Ariadne at Home | Cynthia en Tom: Tomate crevettes
Tomates Crevettes

Zelf confituur of jam maken van Mirabelles (kleine, gele pruimen) en bramen. We hebben verschillende fruitbomen in de tuin staan, dus dat is extra leuk. Bramen groeien overal, even ons gehuchtje uit, de velden in en emmertjes vullen. Eerlijk is eerlijk: Tom is de ‘master’ jammaker. Ik eet het vooral graag op met een croissantje!”

Avocado met krab: een huis klassieker! Snijd een rijpe avocado doormidden en haal de pit eruit. Doe een beetje citroensap er overheen. Snijd de surimi in stukjes en kruid met peper, zout en mayonaise. Meng het goed door elkaar en doe een flinke eetlepel op de halve avocado. Serveer met een vers stokbrood met gezouten boter.”

Tomates crevetttes. Een typisch Belgisch gerecht, maar het smaakt ook heerlijk in Frankrijk of in Amsterdam. Ontvel rijpe tomaten en hol ze uit. Bewaar het tomatenkapje. Kruid grijze (Hollandse) garnalen met peper, zout en fijn gesneden peterselie. Doe ook wat mayonaise erbij. Vul de tomaten met het garnalenmengsel en doe het tomatenkapje erop. Helemaal lekker met frieten erbij. Bon appétit!”

Ariadne at Home is online verkrijgbaar.