Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

COLUMN: Frans avontuur – Hoe lang nog?

Actrice Cynthia Abma en haar Belgische man Tom Raeymaekers kochten twee jaar geleden een oude, vervallen Franse boerderij. De enorme verbouwing is nog steeds aan de gang en levert heel wat smaakvolle anekdotes op.

Cynthia Abma en haar man Tom / Frans Avontuur / Ariadne at Home

Hoe lang nog?  Wanneer is het klaar?  Is het al af? De meest gestelde vragen van het afgelopen jaar. Op zich niet zo gek, want men begint zich een beetje zorgen te maken over ons en onze wilde verbouwingsplannen. Dat begon zoals zo vaak met een droom. In ons geval een verre woondroom. Een huisje in het buitenland. Het liefst op het Franse platteland. We zagen het zo voor ons. Warme zomers aan een lange tafel met familie en vrienden. Koude winters in de sneeuw en aan het haardvuur.

Na een intensieve en soms moeizame zoektocht, vonden we in het voorjaar van 2018 een leuke oude boerderij op een mooie plek. Met de nadruk op plek. Het huis had 10 jaar leeggestaan en dat was duidelijk te merken. De oude dame of ‘la ferme’ smachtte naar wat aandacht en een stevige portie werkmannen-liefde.

Vol goede moed en gewapend met spreadsheets, bouwplanningen en budgetten gingen we voortvarend aan de slag. We namen zelf het leeuwendeel van de verbouwing op ons en daarnaast huurden we plaatselijke werklui in voor de specifieke klussen. We zouden dat Franse stenen varkentje wel even binnen een jaartje wassen. Viel dat tegen…

Ariadne at Home | Huis van Cynthia en Tom

Toen we het huis kochten, wisten we dat alles moest aangepakt worden. Muren, vloeren, elektra, riolering… Maar dát alles bleek nog veel meer te worden. Toen ook nog onverwacht de gehele dakconstructie, en niet alleen de oude dakpannen, vervangen moest worden… Auw!

Gevolg: een stevige bouwdip en ons postje onvoorzien was ook meteen op. In het kwadraat. Dit alles in combinatie met verbouwen op 1000 km afstand maakte het hele project een stuk uitdagender dan gedacht. We hadden in Nederland al redelijk wat verbouwings-ervaring, maar dit was toch andere koek… Een hele taaie Franse brioche, zeg maar.

Het is nu voorjaar 2020 en we zijn zo’n 2 jaar en 20.000 airmiles verder. Eindelijk komt het einde zachtjesaan in zicht. De laatste fase. Het afwerken en inrichten van het huis. Volgens ons de leukste fase. Na al dat afbreken, isoleren, ruwbouw en dito werklui, kunnen we nu eindelijk gaan nadenken over de aankleding van onze droom. Het gevoel weer terugbrengen in de boerderij.

Voor ons was het belangrijk om de authentieke sfeer van het 19e-eeuwse gebouw te behouden, maar wel met enkele 21e-eeuwse gemakken. Lekkere bedden, een moderne keuken, een goede badkamer en vooral die lange tafel in de tuin.  Allemaal elementen die ervoor zorgen dat dit huis meteen bij aankomst staat voor ontspannen, onthaasten en vooral digitaal uitklokken. Kortom écht vakantie.

Nu nog zorgen dat onze boerderij Maison Mayet deze zomer écht af is.