Lekker recept: granola koekjes op twee verschillende manieren

Nood aan wat kookinspiratie? Met onderstaande recepten tover je in slechts 45 minuten deze lekkere granola koekjes op tafel. Ga voor de gezonde versie of de zoete variant: aan jou de keuze!

Gezonde granola koekjes

Dit heb je nodig:  

  • Je favoriete noten, zaden, pitten en vruchten (zoals walnoten, pecannoten, amandelen, zonnebloempitten, havervlokken, gedroogde abrikozen, dadels en cranberries)
  • kokosrasp
  • 1 eetlepel honing
  • 2 eetlepels olijfolie of kokosolie
  • 3 eieren
  • papieren cakevormpjes
  • oven

Zo maak je ze:

Meng de noten, zaden en pitten (nog geen vruchten!) in een kom en voeg de kokosolie of olijfolie en de honing toe. Verdeel het mengsel over de bakplaat en bak 20 minuten op een temperatuur van 160 graden. Schep tussendoor even om, zodat alle kanten mooi kleuren. Doe daarna alles terug in de kom en roer tot het een los geheel is. Voeg de gedroogde vruchten en eventueel nog wat honing toe. Splits de eieren en doe het eiwit bij het mengsel. Als het mengsel een beetje plakkerig begint te worden, heb je genoeg eiwit toegevoegd. Schep het mengsel in papieren cakevormpjes en bak de koekjes in een voorverwarmde oven op 150 graden. Na ongeveer 20 minuten zijn ze klaar.

TIP! Extra lekker: Strooi als laatste wat geraspte kokos over de granola koekjes.

Not so healthy, but very nice!

Zo maak je ze:

Laat een pan warm worden op het vuur. Voeg hier 200 gram bruine suiker of rietsuiker en wat honing aan toe. Laat even kort aanbakken. Giet hier 6 eetlepels water bij. Laat de suiker stroperig worden, voeg daarna 100 gram roomboter toe en laat smelten. Schud de pan een beetje om. Meng hierna de geroosterde noten, zaden en pitten met de vruchten en het gekarameliseerde botermengsel. Voeg een snufje zout toe. Roer het mengsel goed door en bak de koekjes daarna in een cakevormpje af, zoals hierboven beschreven. Kijk wel regelmatig in de oven of de koekjes niet aanbranden!