Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Tiny House: leven op 20m²

Groots wonen op weinig vierkante meters? Het kan! In editie 6 van Ariadne at Home krijg je tips en tricks om je kleine woning handig in te richten. Marjolein ging nog een stapje verder en woont in een Tiny House. Ze was de allereerste in Nederland die ervoor koos om te wonen in een zelfvoorzienend huisje van slechts 20m2. Deze manier van wonen is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, maar het is wel fijn om te kijken hoe zij dit aanpakte en welke lessen wij hieruit leren.

Tiny house, klein wonenOp een groen stukje grond in Alkmaar staat Marjolein haar Tiny House. Samen met zeven andere mensen met dezelfde duurzame overtuiging wonen ze hier op een stuk land met vijf huisjes. Vanuit een veranderde behoefte ging ze op zoek naar een manier van wonen die minder belastend was voor het milieu en zichzelf. Op het internet zag ze allerlei beelden van Tiny Houses, maar ze vond niemand die dat in Nederland deed. “Toen ik dit online zag dacht ik: dit is het voor mij. Dit is de manier waarop ik kan wonen en leven zoals ik wil, dicht bij de natuur, met een kleinere ‘footprint’ en met meer vrijheid. Het sprak mij zo aan, dat ik besloot het gewoon te doen.” Maar dat bleek niet zo heel makkelijk en het werd een hele zoektocht waar Marjolein zelfs een blog over schreef. “Ik blogde over alles wat ik meemaakte tijdens m’n zoektocht en dat werd een wild succes. Er bleken veel meer mensen te zijn die ook zo wilden wonen.” Zo werd ze een ware Tiny House pionier en richtte ze stichting Tiny House Nederland op om mensen te helpen die het roer ook wilden omgooien.

Ontspullen

Marjolein verhuisde in 2016 van een rijtjeshuis met drie slaapkamers, een zolder en een schuur naar een Tiny House. Ontspullen was stap één. “Ik heb flink moeten ontspullen, maar dat voelt heerlijk. Ik raad het iedereen aan. Ik las het boekje ‘Opgeruimd’ van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo en ging met haar methode aan de slag: alles wat je bezit deel je op in categorieën en gooi je op een hoop. Vervolgens pak je een voor een de spullen vast en ga je volledig op je gevoel af: als je er blij van wordt, mag je het houden en anders moet het weg. Ga het maar eens doen, je zult zien dat het werkt. Als je eenmaal die beslissingen neemt en de ballast loslaat zul je merken dat het echt oplucht, maar je moet er even doorheen”. In haar eigen huisje is alles inbouw, meubels kon ze dus helemaal niet meenemen. Verder hebben ze een gezamenlijke berging, waar ze ook bewust mee omgaan. “We hebben één grasmaaier; waarom zouden we er allemaal eentje moeten hebben, als we het kunnen delen?”

Vrijheid

Het huisje werd voor Marjolein op maat ontworpen door drie studenten bouwkunde. “Ik heb heel goed nagedacht wat ik erin wilde en wat niet.” Ze ontwierpen multifunctionele meubels en maakten slim gebruik van licht en ruimte. Daarnaast is het huisje compleet zelfvoorzienend; zonnepanelen en accu’s voorzien de woning van stroom en gefilterd regenwater wordt stromend water. “Ik heb nu veel meer vrijheid dan vroeger, toen ik groot woonde. Nu hoef ik niet meer zo hard te werken voor m’n huis. Want wat is nou belangrijker in het leven? Een groot huis hebben of meer vrije tijd?” Marjoleins gouden tip voor mensen die klein wonen: “Ga voor multifunctionele meubels, denk in de hoogte en weg met alle overbodige spullen. Je hebt echt niet zoveel nodig als je zou denken.”

Heb je zelf ook zin gekregen om in een Tiny House te wonen of kijk je graag binnen in zo’n woning? Via TinyFindy vind je misschien wel je Tiny droomhuis.

Meer tips voor klein wonen vind je in editie 6 van Ariadne at Home, vanaf woensdag 5 juni overal in de winkel en op 1 juni al op de mat bij de abonnees.

Fotografie portret: Aline Bouma | Tekst: Kim Houben