Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

vt wonen&design beurs: maak kennis met keramiste Ingrid Wens

Op dinsdag 4 oktober, zaterdag 8 en zondag 9 oktober, zie je de behendige handen van keramiste Ingrid Wens aan het werk in het Ariadne at Home-inspiratiehuis op de vt wonen&design beurs in Amsterdam. Nieuwsgierig? Maak kennis met de gepassioneerde Ingrid, die zich voor haar collecties laat inspireren door oud-Hollands keramiek.

In een oud weeshuis, aan de overkant van de straat van het appartement van Ingrid, bevindt zich haar keramiekatelier. “Ik heb specifiek gezocht naar een kamer met een buitendeur, zodat ik die kan openzetten als het mooi weer is”, lacht ze. “Het is hier meestal een rommeltje. Eigenlijk vind ik het heel belangrijk om deze kamer proper te houden, maar zelfs na al die jaren heb ik daarin mijn ritme nog niet gevonden. Ik denk dat dat iets typisch is voor keramisten, een slordig atelier. Maar met de radio op en de ramen open vergeet ik even alles, en kan ik gewoon gaan kleien.”

Na een opleiding schilderen en tekenen, kreeg Ingrid 15 jaar geleden interesse in driedimensionaal werk. “Oorspronkelijk wou ik graag met hout gaan werken. Maar in die tijd waren zulke lessen nog minder toegankelijk dan vandaag. Voor houtbewerking moest ik heel ver, terwijl er een atelier met keramiekcursussen was op fietsafstand van m’n huis. Daarom ben ik aan de slag gegaan met keramiek, uit praktische overwegingen dus. Nu verdien ik bijna voltijds de kost met m’n handwerk. Twee avonden in de week geef ik ook nog lessen beeldende vormgeving.”

“Inspiratie haal ik vooral uit Nederlands erfgoed”, vertelt Ingrid. “Ik geef er natuurlijk wel mijn eigen draai aan, maar die traditioneel Hollandse manier van werken vind ik prachtig. Net als het typische Delfts blauw, bouw ik m’n werken op uit rode klei. Die is smeuïg om mee te werken, en door het glazuur schemert achteraf nog de rode kleur door; dat geeft een prachtig authentiek effect. Vroeger haalde ik vooral veel inspiratie uit borden die ik vond in kringloopwinkels en op rommelmarkten, nu kijk ik meestal naar objecten bij de Rijksstudio, de website van het Amsterdamse Rijksmuseum.”

Ingrid in levenden lijve aan het werk zien? Bezoek ons inspiratiehuis op de vt wonen&design beurs in Amsterdam. Wie weet win je wel een van haar handgemaakte werken…