vt wonen&design beurs: van 0 tot 1000 graden
Vanuit hun eeuwenoude stadspand in hartje Haarlem ontwerpen en verkopen Chiel Kleipool en Bea Peters hun handgeschilderde tegels en tableaus. De ene dag werken ze aan twee tegels met een vis en de andere dag aan een groot tableau achter een kookplaat. Onder de naam ‘1000graden’ verkopen ze hun tegels over de hele wereld en staan ze deze week te stralen op de vt wonen&design beurs.


Meer dan dertig jaar geleden richtte Bea 1000graden op. “Tijdens een van mijn eerste exposities presenteerde ik vierkante schilderijtjes. Volgens de galeriehouder waren het net tegels. Zo is het idee ontstaan om keramiek te decoreren. Ik schilderde altijd op papier en doek, maar keramiek was nieuw terrein. Papier dwingt je om netter te werken, terwijl je je op keramiek meer kunt permitteren. Tenminste, zo ervaar ik het. Kijk maar eens naar de oudhollandse tegeltableaus in het Rijksmuseum. Je ziet gekke, gedrongen figuren en verhoudingen die niet kloppen. Een tekening van Rembrandt klopt daarentegen tot in de puntjes. Een tafereel of afbeelding op keramiek overtuigt sneller en hoeft niet zo precies. Daarom is keramiek echt een cadeautje voor mij.”
Bea ontdekt dat je keramiek keer op keer kunt bakken. Bea: “Veel pottenbakkerijen maken hun eigen tegels, maar dat was voor mij in mijn eentje niet haalbaar. Ik wilde graag werken met bestaande tegels, dus ik heb kleurentests gedaan en veel geëxperimenteerd. Elke fabriek bakt z’n tegels op een andere manier en dat heeft invloed op het eindresultaat. In het begin nam ik al het werk aan en gebruikte ik soms tegels die klanten zelf meenamen. Dat is verleden tijd, want het resultaat werd niet zoals ik wilde. Inmiddels hebben we bij 1000graden zo’n acht tegels waar je uit kunt kiezen. Het gaat van handgevormde Spaanse tegels tot Hollandse witjes. Van deze tegels weten we zeker dat de kleuren mooi blijven na het bakken.”
Het atelier van Bea en Chiel bevindt zich in een rijksmonument in een van de oudste straten van Haarlem. Ze wonen op de twee etages boven hun werkplek. In de steeg naast hun atelier prijkt een handgeschilderd tegeltableau met de plattegrond van Haarlem. Chiel: “Voorin hebben we een kleine winkel, waar je onze tegeltableaus vindt die in een serie worden geproduceerd. Deze tableaus zijn reproducties van het origineel en daardoor heel betaalbaar. Onze keramiekoven staat in de kelder, die dateert uit de 15e eeuw. Het was een van de redenen om dit pand jaar geleden te kopen. Hier kunnen we werken en wonen combineren en hebben we ook nog plek voor de oven. Die moet namelijk op een veilige plek staan. De oven lijkt misschien niet zo groot, maar er passen maar liefst 43 tegels in.”